Oblicz
Ania: 132 + 152 +..+110002
20 lis 18:57
Adamm:
jeśli szukasz wzoru, to nie ma
20 lis 19:19
Ania: No to prosze o rozwiazanie nie uzywajac wzoru
21 lis 00:36
Blee:
hmmm najpierw mamy kolejne ułamki w których mianownik to będą kolejne liczby nieparzyste
(większe od 1) podniesione do 2 ... a ostatni ułamek ma 10002 ... hmmm
21 lis 00:44
Ania: a wcześniej 999
24 lis 00:13
Blee:
Aniu ... jak wygląda ta suma ... bo chyba mnie nie zrozumiałaś
najpierw są kolejne liczby nieparzyste podniesone do
2 ... to czemu w ostatnim ułamku jest
liczba PARZYSTA
24 lis 01:33
kacper: Blee bo tak jest w poleceniu XDD tylko ominelam kawalek bo powinno byc +...1/9972 +1/9992
+1/10002
24 lis 13:15
ABC: na jakim kierunku studiów takie rzeczy każą liczyć? szeregi Fouriera były?
24 lis 13:36
Ania: 1lo...
24 lis 13:44
Ania: nie
24 lis 13:44
Adamm:
@ABC
szeregi Fouriera pomogłyby przy nieskończonym szeregu odwrotności kwadratów,
tutaj suma jest skończona
@Ania vel kacper
jak mówiłem, sumy nie da się zapisać za pomocą jawnego wzoru,
pozostaje liczyć ręcznie, ewentualnie wpisać w kalkulator
24 lis 14:14
Mila:
Z jakiego to podręcznika Aniu?
24 lis 17:44
Mariusz:
Adam nie tyle nie ma tego wzoru tylko jest wyrażony funkcjami nieelementarnymi
Dla parzystych byłoby nieco łatwiej
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞ |
| xn+1=ln| |
| | |
| | n+1 | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | | |
∑n=0∞ |
| xn+1= |
| ∫ |
| dx |
| | (2n+2)(n+1) | | 2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | | |
∑n=0∞ |
| xn+1= |
| ∫ |
| dx |
| | (2n+2)(2n+2) | | 4 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1+t | |
∑n=0∞ |
| t(2n+1)= |
| ln| |
| |+C1 |
| | (2n+1) | | 2 | | 1−t | |
| | 1 | | 1 | | |
∑n=0∞ |
| t2n= |
|
| +C1 |
| | (2n+1) | | 2 | t | |
| | 1 | | 1 | | | |
∑n=0∞ |
| t2n+1= |
| ∫( |
| +C1)dt |
| | (2n+1)2 | | 2 | | t | |
| | 1 | | 1 | | | |
∑n=0∞ |
| t2n= |
| ∫( |
| +C1)dt |
| | (2n+1)2 | | 2t | | t | |
Po scałkowaniu podstawiamy x = t
2
| | 1 | |
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to S(x)= |
| F(x) |
| | 1−x | |
Problemem może być znalezienie wzoru na n. pochodną tej funkcji tworzącej
Wzór będzie wyrażony za pomocą funkcji nieelementarnej
Już sama funkcja tworząca nie jest funkcją elementarną
25 lis 07:45