Granice funkcji
Wietelko: Oblicz granicę funkcji z lewej i prawej strony
| | sin(2x) | |
limx−>π/2 |
| |
| | (sinx−1) | |
Wiem, że jest to symbol nieoznaczony, probowałem go jakoś się pozbyć, ale mi nie wychodzi
20 lis 18:41
Jerzy:
To nie jest symbol nieoznaczony.
20 lis 18:42
Jerzy:
Ustal,po jakich warościach mianownik zmierza do 0.Licznik to 1
20 lis 18:43
Jerzy:
Sorry. Jest. Reguła H.
20 lis 18:54
Wietelko: Rozumiem, że da się do zrobić z reguły H, ale pochodne dopiero mnie czekają, więc takie
rozwiazanie nie wchodzi w grę.
Może jest jakiś sposób, żeby to inaczej zrobić?
Granica jest mi potrzebna do znalezienia asymptoty pionowej w tej funkcji.
20 lis 19:10
Adamm:
| | sin(2t) | | 2t | |
limt→0− |
| = limt→0− |
| = −∞ |
| | 1−cos(t) | | t/2 | |
z prawej
=
∞
20 lis 19:25
Adamm:
w mianowniku miało być t2/2
20 lis 19:25