Równania i nierówności kwadratowe
Kinha888: Oblicz długość boków trójkąta prostokatnego wiedząc że długości przyprostokatnych różnja się o
7cm a jego pole wynosi 30cm2
20 lis 18:25
ICSP: Pole to iloczyn długości przyprostokątnych podzielony przez 2.
20 lis 18:28
6latek: x−dlugosc mniejszsej przyprostokatnej
(x+7) dlugosc przypr.wiekszsej
x
2+7x−60=0
x=−12
x=5 dlugosc mniejszej przyprostokatnej
5+7=12 dlugosc wiekszej przyprostokatnej
5
2+12
2= 25+144= 169 to
√169= 13 dlugosc przeciwprostokatnej
20 lis 18:52