Zilustrjuj w p.u.wsp zbiór punktów spełniających nierówność
Kinha888: Wytłumaczy mi ktos proszę jak rozwiazac ta nierówność koła
x2+y2+6x+2y≥0
20 lis 18:21
the foxi:
x2+6x+a+y2+2y+b≥a+b
(x2+6x+a)+(y2+2y+b)≥a+b
jakie dobrać a oraz b, by dopełnić nawias do pełnego kwadratu?
20 lis 18:25
Mila:
(x2+6x)+(y2+2y)≥0
(x+3)2−9+ (y+1)2−1≥0
(x+3)2+(y+1)2≥10
S=(−3,−1) ,r=√10
wystarczy tyle?
20 lis 18:46
Kinha888: Tylko pytanie bo wzór na nierówność to (x−a)2+(y−b)≤r2 a w tym zad jest inny znak
20 lis 18:55
6latek: To bedzie zewnetrze kola wraz z brzegiem (czyli okregiem
20 lis 18:57
6latek:
20 lis 18:59
6latek: Dobry wieczor

Nie znak tylko
zwrot nierownosci
20 lis 19:01
Kinha888: Dobry wieczór no więc jak to bezie z tym zwrotem nierówności
20 lis 19:08
6latek: (x−a)2+(y−b)2=r2 opisuje okrag
(x−a)2+(y−b)2≤r2 opisuje kolo wraz z brzegiem (czyli okregiem
(x−a)2+(y−b)2<r2 opisuje wnetrze kola bez brzegu
........................≥r2 opisuje zewnetrze kola wraz z brzgiem (okregiem
.........................>r2 opisuje zewnetrze kola bez brzegu (okregu
20 lis 19:15