narysuj wykres funkcji
kropka: | | |x2−5x+6| | |
a) Narysuj wykres funkcji f(x)= |
| (x−2)2 |
| | (x−2)(x−3) | |
b) Dla jakiej wartości parametru m równanie f(x)=m
2−2m ma dokładnie 1 rozwiązanie
20 lis 18:13
pheri: | | |x2−5x+6| | | |x2−5x+6| | |
a) f(x)= |
| (x−2)2= |
| (x−2)2 |
| | (x−2)(x−3) | | x2−5x+6 | |
| | ⎧ | −(x2−5x+6)x2−5x+6 (x−2)2, gdy(x−2)(x−3)<0 | |
| f(x)= | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | x2−5x+6x2−5x+6 (x−2)2 | |
gdy(x−2)(x−3)≥0}
| | ⎧ | −(x−2)2, gdy x∊(2;3) | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (x−2)2, gdy x∊(−∞;2> ∪ <3;+∞) | |
20 lis 19:34
pheri: Troche mi sie to rozjechalo, ale mam nadzieje ze wszystko jest czytelne
20 lis 19:34
dziedzina:
czy rozwiązanie uwzględnia dziedzinę?
20 lis 19:42
Jerzy:
b) Treść bez sensu.
20 lis 19:45
pheri: Racja, moj blad
Zatem w dwoch z powyzszych zapisow powinno byc "...gdy (x−2)(x−3)>0" oraz
''(x−2)2, gdy x∊(−∞;2) ∪ (3;+∞)"?
20 lis 19:52
20 lis 20:04