figura
Fuerta: Na rysunku AB = 16 , BC = AB , AG = BG , BF = CF i kąt CDF = 45º . Obwód ABG wynosi 36 , a
obwód BCF to 50. EF to łuk o środku D . Znajdź obwód BDF i obwód oraz pole całej figury.
https://i.stack.imgur.com/nJXgi.jpg
Proszę spróbować bez trygonometrii.
Mila:

1) ΔABG,ΔBCF− trójkąty równoramienne z treści zadania.
2) w ΔABG:
|AB|+2b=36
16+2b=36⇔b=10 i 10
2=h
2+8
2
b=10 , h=6
3) w ΔBCF:
|BC|+2c=50
16+2c=50
c=17
17
2=H
2+8
2⇔H=15
4) ΔFPD− Δprostokątny równoramienny (90,45,45)
|PD|=H=15
f=15
√2
5)
Obw.
ΔBDF=|BP|+|PD|+f+|BF|=8+15+15
√2+17=40+15
√2
6) Długość łuku:
7) |GF|
H−h=15−6=9
x
2=16
2+9
2
x
2=337, x=
√337
==============
Licz obwód całej figury