Macierz z parametrem
simon5005: Znajdź rzędy macierzy w zależności od parametru rzeczywistego p:
Macierz:
|p − p 1 −p|
|−2 2 −2 2|
|3 p 3 p|
|p 1 p 1|
Wymiar macierzy to 4x4 czyli rzA ≤4.
Da się to rozwiązać w jakiś sprytny sposób czy trzeba w standardowy sposób wyliczyć wyznacznik
czyli rozpisywać:
| 2 −2 2| |−2 −2 2|
p * (−1)1+1* |p 3 p| + (−p) * (−1)1+2 * | 3 3 p | + ......
|1 p 1 | |p p 1 |
20 lis 17:25
ICSP: Dla p = 1 , −3 , −1 mamy 3 liniowo niezależne wiersze, więc rzA = 3
W pozostałych przypadkach rzA = 4
20 lis 17:41
simon5005: Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłbym prosić o wytłumaczenie sposobu w jaki otrzymałeś/aś
te wartości, być może jest to oczywiste lecz niestety nie widzę jeszcze tego.
20 lis 18:04
ICSP: spójrz na dwa pierwsze wiersze i zinterpretuj je jako wektory tzn.
(p , −p , 1 , p) , (−2 , 2 , −2 , 2)
Dla jakiego p powyższe wektory będą kolinearne?
20 lis 18:10
simon5005: Ok biorę sobie 1 i −2 i obliczam współczynnik k = −2/1 = −2
czyli teraz p * k = −2 ⇒ p = −2 / −2 = 1
20 lis 18:25
ICSP: W ten sposób dostajesz pierwszą wartość p = 1
Pozostałe dwie wyznacza się w podobny sposób.
20 lis 18:27
simon5005: Dziękuję bardzo za pomoc
20 lis 18:40
ABC: Cytuję:
"Dla p = 1 , −3 , −1 mamy 3 liniowo niezależne wiersze, więc rzA = 3 W pozostałych przypadkach
rzA = 4"
jak to mawia mój kolega "pięknie, aż faja mięknie"
dla p=0 proste rachunki rozwinięciem Laplace'a dają wyznacznik zero
Obawiam się że takich p jest więcej
20 lis 19:11