reszty
Oklahoma: Liczba naturalna n po podzieleniu na liczbę 3 daje reszte a , gdy podzielona jest na 5 daje
resztę b , a po podzieleniu 7 daje reszte c . Znajdź resztę, dzieląc liczbę n przez 105
jeśli 4a + 3b + 2c = 30.
20 lis 16:57
ICSP: a ∊ { 0 , 1 , 2}
b ∊ { 0 , 1 , 2 , 3 , 4 }
c ∊ { 0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 }
ale
4a + 3b + 2c = 30
skąd musi być
a = 2 , b = 4 , c = 5
n = 3k + 2
n = 5l + 4
n = 7m + 5
35n = 105k + 70
21n = 105l + 84
15n = 105m + 75
n = 15n + 21n − 35n = 105k1 + 75 + 84 − 70 = 89
20 lis 17:22