Równanie
pheri: Zadanie: Dla jakich wartości m równanie |x2−2x−1|=m ma dokładnie 3 rozwiązania?
Jak to rozwiązać sposobem algebraicznym?
Proszę o pomoc lub wskazówkę
20 lis 15:53
Blee:

1)
szukasz wierzchołka paraboli f(x) = x
2−2x−1
2)
nakładasz moduł na funkcję
3) |f(x
wierzchołka| <−−− dla takiego m będą trzy rozwiązania
Rysunek przedstawia przykładową funkcję kwadratową na którą nałożono moduł
20 lis 16:06
pheri: Blee, dziękuje!
20 lis 16:11
Mila:
f(x)=|x2−2x−1|=|(x−1)2−2|
xw=1, yw=−2 −współrzędne wierzchołka paraboli
y=x2−2x−1 parabola skierowana ramionami do góry
Dla m>−2 są dwa rozwiązania równania x2−2x−1=m
Zatem:
|f(1)|=|−2|=2
dla m=2 −trzy rozwiązania równania
|f(x)|=m
20 lis 17:17