Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć:
Błażej: Zatrzymałem się na tym przykładzie i nie wiem jak to dalej pchnąć do przodu.
Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych
obliczyć:
limx−>0[1+tg(2x)]ctg(x) = ?
20 lis 13:36
ABC: zapisz swoje wyrażenie jako
eln[1+tg(2x)]ctg(x)
zadanie sprowadza sie do policzenia
limx→0ctg(x)ln(1+tg2x)
20 lis 13:44
Błażej: Jeszcze jedno pytanie jeśli chodzi o używanie twierdzenia:
limx−>x0f(x)g(x) = (limx−>x0f(x))limx−>x0g(x)
Te twierdzenie z tego co słyszałem nie zawsze jest prawdziwe. Ale kiedy dokładnie możemy jego
używać, a kiedy nie?
20 lis 14:07
jc:
fg = e g ln f, f > 0
ln jest funkcją ciągłą
20 lis 14:26
ABC: ja użyłem tutaj 2 nieco innych rzeczy z których obie są prawdziwe

1) równości a
b=e
b*ln(a)
2) w przypadku funkcji ciągłych a taką jest eksponent możesz wchodzić i wychodzić z limesem z
wykładnika
czyli lim
x→x0e
h(x)=e
limx→x0h(x)
20 lis 14:31