20 lis 12:51
ABC: to nie jest ze starego zbioru zadań dróbka szymański? jestem prawie pewien że robiłem to wieki
temu gdy sam byłem w średniej szkole
20 lis 12:56
Mleko: Nie mam pojęcia otrzymałem te przykłady drogą elektroniczną a nie wiem za bardzo jak się za nie
zabrać
20 lis 12:58
Jerzy:
1) Założenie: x + 1 > 0 ⇔ x > − 1 , potem podstawienie: log3(x + 1) = t
20 lis 13:00
Jerzy:
2) Zalozenia , potem wzór na różnicę logarytmów pamiętając,że a*logbc = logbca
20 lis 13:02
Jerzy:
3) Wykorzystujesz definicję logarytmu.
20 lis 13:04
ABC: raczej standard to wszystko jest, przykładowo
2log(x+1)−log(x+7)=log(x−2)
założenia x+1>0 i x+7>0 i x−2>0
log(x+1)
2−log(x+7)=log(x−2)
(x+1)
2=(x+7)(x−2)
x
2+2x+1=x
2+5x−14
15=3x , x=5
ten x spełnia założenia z początku więc jest rozwiązaniem
20 lis 13:06