Liczby zespolone
Viola: Witam, dopiero rozpoczęłam ten dział i nie do końca go rozumiem, bardzo proszę o ponoć w
rozwiązaniu zadania :
(1−i)
12=?
Z góry dziękuje
20 lis 10:59
jc: A co tu nowego, poza tym, że i2=−1. Pamiętaj o tym i zwyczajnie licz.
Możesz liczyć po kolei lub szybciej, kolejno a2, a4=(a2)2, a12=(a4)3.
Jeden i drugi rachunek jest pouczający.
20 lis 11:08
ABC: Można też jakoś tak
Fakty pomocnicze : i2=−1, i4=1
(1−i)2=1−2i+i2=1−2i+(−1)=−2i
(1−i)12={(1−i)2}6
(−2i)6=(−2)6*i6 =64*i4*i2=64*1*(−1)= −64
20 lis 12:22
jc: Właśnie to napisałem, no może z jednym krokiem pośrednim

(1−i)
2 = −2i, (−2i)
2 = −4, (−4)
3=−64.
20 lis 12:42
Mariusz:
Chyba że w poleceniu było aby użyć wzoru de Moivre
| | π | | π | |
(√2(cos(− |
| )+isin(− |
| )))12 |
| | 4 | | 4 | |
=2
6(cos(−3π)+isin(−3π))
=2
6(cos(π)+isin(π))
=−64
21 lis 01:21