Granica
Whale: Oblicz granice, gdy x −−−> 0 z funkcji
1− sin(2x)
f(x) =
cos(π2+x)
Próbowałem rozłożyć sin(2x), rozpisać cos(pi/2 + x) ze wzoru dla sum kątów cosinusie, ale nie
mogę niczego konkretnego dostać. Można korzystać z reguły de l’Hospitala
20 lis 10:41
Jerzy:
sin(2x)
sin2x
2x
Wykorzystaj: cos(π/2 + x) = −sinx oraz lim
= lim
*
sinx
2x
sinx
20 lis 10:47
Whale: Wykorzystuje Pana podpowiedź i otrzymuje:
1−sin(2x)
1
sin(2x)
lim
= − lim
− lim
− sinx
sinx
sinx
o ile, drugą granicę potrafię wyliczyć, to co z pierwszą? Wydaje mi się, że jest nieokreślona