cyklo
tako: Rozwiąż równanie :
arctgx+ arctg2x=
π4
Pomocy jutro kolokwium
20 lis 00:17
20 lis 00:30
tako: No nie bardzo potrafię bo nie braliśmy takich a da się to bez tych wzorów ?
20 lis 00:40
Basia:
a bez wzorów to tak:
| | tg x + tg y | |
tg (x+y) = |
| |
| | 1 − tg x * tg y | |
i masz
| | π | |
tg (arctgx + arctg 2x) = tg |
| |
| | 4 | |
{tg(arctg x) + tg(arctg 2x)}{1 − tg(arctg x)*tg(arctg 2x)} = 1
3x = 1−2x
2
2x
2+3x−1=0
Δ=9−4*2*(−1) = 17
ale nie jestem do końca pewna czy to jedyne rozwiązanie
20 lis 00:42
Basia:
piąta linijka ma wyglądać tak:
| tg(arctg x) + tg(arctg 2x) | |
| = 1 |
| 1 − tg(arctg x)*tg(arctg 2x) | |
20 lis 00:44
Basia: jedyne, bo tg(arctg x) = x bez żadnych ograniczeń
20 lis 00:52