Haha
Lalalala: Bartek obliczył, ze jeśli będzie jechał ze średnia prędkością 65 km/h, to dotrze do celu po 4
godzinach. Po 2 h jazy zatrzymał się na 20 minutowy odpoczynek. Z jaka średnia v powinien
przebyć resztę drogi aby dojechać do celu o zaplanowanej godzinie?
19 lis 22:48
asss:
s=v*t ⇒ s=260 km
po 2h przejechał 65*2 =130 km
zostało mu jeszcze
| | 1 | | 5 | |
130 km do przejechania przez 2h− |
| h = |
| h (bo odpoczynek trwał 20/60=1/3 h |
| | 3 | | 3 | |
więc v
2=130*(3/5)= 78km/h
19 lis 22:59