Pozbycie się potęgi z logarytmem
Nowy255: Jak pozbyć się tej jedynki w potędze w takim przypadku?
Później już łatwo ze wzoru na takie same podstawy
31+log₃5
19 lis 22:41
a47: po prostu zapisz rownanie bez tej jedynki
19 lis 22:43
a47: izi pozbycie sie
19 lis 22:43
ABC: ax+y=ax ay
19 lis 22:44
Nowy255: @ABC
Jaki jest znak pomiędzy tymi wyrazami? mnożenie?
z czego wynika ta własność? Z góry dzięki. bo wynik powinien z tego wyjść 15 to by się zgadzało
z tym zapisem.
19 lis 22:46
ABC: mnożenie, własność elementarna można powiedzieć
19 lis 22:57
asss:
......=31*3log35= 3*5=15
19 lis 23:00
Nowy255: Dzięki za pomoc
3−1+log₃5
można by było rozbić na 3−1*3log₃5
19 lis 23:39
19 lis 23:40