obliczanie pochodnych
Paulina #60;3 : hejka mam zadanko w którym muszę obliczyć pochodną funkcji f(x)=−2/x z definicji, nie wiem jak
rozpisać tę definicje dla takiej liczby.
Proszę o pomoc
19 lis 22:41
ABC: masz obliczyć pochodną w konkretnym punkcie czy w dowolnym?
19 lis 22:42
Paulina #60;3 : zadanie brzmi: oblicz pochodną funkcji f(x)= −2/x, więc w dowolnym
19 lis 22:45
Paulina #60;3 : Nie wiem jak rozpisać tę definicje dla ułamka
19 lis 22:49
ABC: normalnie trzeba poprzekształcać trochę
f(x)=−2/x
f(x+h)=−2/(x+h)
| f(x+h)−f(x) | | −2/(x+h)−(−2/x) | |
| = |
| |
| h | | h | |
posprowadzać do wsp, mianownika uprościć ile się da a potem limh→0 policzyć
19 lis 23:01
jc: | | −2/u + 2/x | | 2 | | 2 | |
limu→x |
| = limu→x |
| = |
| |
| | u−z | | ux | | x2 | |
19 lis 23:02