liczby zespolone, równania kwadratowe
Jakub: Dobry wieczór, mam problem z zadaniem:
Oblicz w ciele liczb zespolonych:
iz
2 + z + i = 0
Δ = 1−4i
Ktoś, mógłby mi wyjaśnić krok po kroku co trzeba zrobić dalej?
19 lis 22:29
Mila:
iz
2 + z + i = 0 /*i
−z
2+i*z+i
2=0
−z
2+iz−1=0
Δ=i
2−4=−5=i
2*5
| | −i−i√5 | | −i+i√5 | |
z= |
| lub z= |
| |
| | −2 | | −2 | |
| | i*(1+√5) | | i(1−√5) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 22:37
ABC: a=i , b=1, c=i
Δ=b2−4ac=1−4i2=5
19 lis 22:37
jc:
Podstawiamy z=iw
−iw2+iw+i=0
w2−w−1=0
w=(1± √5)/2
z=i (1± √5)/2
19 lis 22:39
Jakub: Dziękuję
19 lis 22:45
Jakub: a co w przypadku iz2 + z + 1 = 0?
Tutaj właśnie Δ wychodzi 1−4i
19 lis 22:47
Jakub: iz2 + z + 1 = 0 *
19 lis 22:47
jc: Podstaw (x+iy)2=1−4i i licz lub skorzystaj z gotowego wzoru.
19 lis 23:04