prędkości
matura:
Z dwóch miejscowości A i B odległych od siebie o 18 km wyruszyli dwaj piechurzy
idąc ze stałymi prędkościami. Pierwszy wyszedł z miejscowości A o godzinę wcześniej
niż drugi z miejscowości B . Oblicz z jakimi prędkościami szli piechurzy jeżeli
po spotkaniu pierwszy szedł do miejscowości B jeszcze przez 1,5 godziny
a drugi szedł do miejscowości A jeszcze przez 4 godziny.
19 lis 21:18
Jolanta: kliknij matury marzec 2012
19 lis 21:41
asss:

No to ja tak ....... (inaczej niż
Jakub
| | vA | | 4 | |
Na drodze z A do S : vA*t=vB*4 ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | t | |
| | vA | | t−1 | |
Na drodze z B do S : vA*1,5=vB*(t−1) ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | 1,5 | |
| | 4 | | t−1 | |
to |
| = |
| ⇒ t2−t−6=0 ⇒ (t−3)(t+2)=0 i t>0 |
| | t | | 1,5 | |
t= 3 h to t−1=2h
| | 18 | |
vA= |
| ⇒ vA= 4 km/h |
| | 3+1,5 | |
i po ............
19 lis 22:23