Element odwrotny
Marek: Element odwrotny
mam pewien problem ze zrozumieniem rozwiązania zadania elementu odwrotnego przy użyciu NWD.
139*x =1 mod 150
tj. 139*x = 1 + 150t
czyli mamy NWD(139,150) =1 więc
150 = 139 * 1 + 11
139 = 12 *11 + 7
11 = 7*1 + 4
i tutaj zaczynają się dla mnie schody ponieważ nie rozumiem
1 = 38 * 150 − 41 * 139 stąd x = −41 = 109 w Z150
skąd się wzieło 38 i 41

?
Proszę o pomoc
19 lis 21:01
Pytający:
150=1*139+11
139=12*11+7
11=1*7+4
7=1*4+3
4=1*3+1
1=4−1*3=4−(7−1*4)=2*4−7=2*(11−1*7)−7=2*11−3*7=2*11−3*(139−12*11)=
=38*11−3*139=38*(150−1*139)−3*139=38*150−41*139
19 lis 21:14
a47: jak jestes pytajacy to czemu odpowiadasz
19 lis 21:25
Pytający:
19 lis 21:25