liczby zespolone
Cinek: 3+4=?
moduł to 5 ale potem z katem mam problem, nakieruje ktos?
19 lis 20:27
niemalolatek: 3 + 4 = 7
19 lis 20:27
6latek: 3+4=7
wiec modul ≠5
19 lis 20:28
PW: A zgubiłeś "i"...
19 lis 20:29
niemalolatek: potwierdzam, wyżej poprawne
19 lis 20:29
Cinek: kurde przepraszam ten laptop cos ma takiego ze czasem sie nie wcisnie zabraklo i faktycznie
sorrki
3+4i=
19 lis 20:31
PW: I chcesz to przedstawić w postaci trygonometrycznej?
19 lis 20:34
Cinek: tak, rozpisac 3+4i=5(cos x +isin x)
19 lis 20:35
Adamm:
jeśli dokładnie, to arccos, arcsin lub ewentualnie arctg
jeśli w przybliżeniu, to szukaj w tablicach
19 lis 20:41
Cinek: Oblicz moduly oraz katy liczb:
19 lis 20:42
PW: No i niestety nie ma "ładnego" kąta x. Można tylko napisać
| | 3 | | 4 | |
x=arccos |
| czy x=arcsin |
| . |
| | 5 | | 5 | |
Szukanie przybliżenia już nie da dokładnej odpowiedzi, x≈53°8' pozwoli zlokalizować "mniej
więcej" tę liczbę na płaszczyźnie.
19 lis 20:43
Cinek: a bo mi wychodzilo wlasnie te 4/5 i 3/5 ale myslalem ze zle wychodzi skoro takie brzydkie
liczby..dobra rozumiem chyba to
19 lis 20:45
PW: ... chociaż to głupie, 3+4i lokalizuje liczbę dokładnie.
19 lis 20:45