równanie z parametrem i wartością bezwzględną
niemalolatek: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie |2|x − 1| − 4| = |x + k| ma cztery
rozwiązania.
19 lis 20:27
6latek: ja bym to robil graficznie
19 lis 20:31
19 lis 20:46
niemalolatek: ojej
19 lis 21:01
niemalolatek: doszedłem do wniosku że 2|x − 1| − 4 = x + k ∨ 2|x − 1| − 4 = −x − k
19 lis 21:24
niemalolatek: a więc:
k = 2|x−1| − x − 4
albo
k = −2|x−1| − x + 4
19 lis 21:32
niemalolatek: | | ⎧ | 2(x−1) − x − 4 gdy x≥1 | |
| k = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2(1−x) − x − 4 gdy x<1 | |
| | ⎧ | −2(x−1) − x + 4 gdy x≥1 | |
| k = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2(1−x) − x + 4 gdy x<1 | |
19 lis 21:43
niemalolatek: | | ⎧ | x − 6 gdy x≥1 | |
| k = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3x − 2 gdy x<1 | |
| | ⎧ | −3x + 6 gdy x≥1 | |
| k = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x + 2 gdy x<1 | |
19 lis 21:50
19 lis 21:56
19 lis 21:57
niemalolatek: czyli k ∊ (−5; −3) ∪ (−3; 1) ∪ (1; 3)
19 lis 21:59
niemalolatek: chyba
19 lis 22:00