trygonometria
trygonometria: | | 1 | | cosα | |
Kąt α jest takim kątem ostrym, którego miara spełnia równość |
| − |
| = |
| | cosα | | 1 + sinα | |
5. Oblicz tg
2α − 3tgα.
19 lis 20:11
tangens:
| 1+sinα−cos2α | |
| =5 i 1−cos2α= sin2α |
| cosα(1+sinα) | |
| | sin2α+sinα | |
|
| =5 |
| | cosα(1+sinα) | |
| sinα(1+sinα) | |
| =5 |
| cosα(1+sinα) | |
tgα=5
tg
2α−3tgα= 25−15=10
19 lis 20:17
trygonometria: Dziękuje ci, cudowny tangensie!
19 lis 20:19
Mila:
Co ma być po znaku równości?
19 lis 20:19
tangens:
19 lis 20:19
Mila:
Już widzę, ale jest rozwiązanie
19 lis 20:20
6latek: To jest niesprawiedliwe
jak ja zmienie nick to od razu
malolatku
19 lis 20:22