Oblicz pochodną
ela: Oblicz pochodną:
f(x)= ex/2x
f(x)=(1/(2√x)−1)x2
f(x)=tg4√x
19 lis 19:46
Jerzy:
To funkcje złożone.
| | ex2x −exln22x | |
1)f'(x) = |
| |
| | 22x | |
19 lis 19:52
ela: mam odpowiedzi:
ex/2xln2
ex+exln2/2x
ex(1−ln2)
ex(1+ln2)
ex(1−ln2)/2x
19 lis 19:57
ABC: 2
x=e
ln2x=e
x*ln(2)
| | ex | |
stąd |
| =ex−xln(2)=ex(1−ln(2)) |
| | 2x | |
pochodna z tego to będzie (1−ln(2))e
x(1−ln(2))
jak by to przekształcić to wyjdzie ostatnia z twoich odpowiedzi chyba
19 lis 20:32
Jerzy:
19:52..... po wyłączeniu 2xex i skróceniu dostajesz ostatnią odpowiedź.
19 lis 20:49
ela: a ostatni punkt z tg?
19 lis 20:53
ela: mam odpowiedzi:
a) 1cos2x 12√x
b) 2tg3√x√xcos2√x
19 lis 20:57
ela: coś źle odpowiedzi widać
19 lis 20:58
ela: c) 4tg3x 12√x
19 lis 20:59
Jerzy:
Pokazałem ci w innym poście.
19 lis 20:59
ela: oki
19 lis 21:01