rozwiązać nierówność
zadanie: hej
mam rozwiązać nierówność:
|x2 −5x+6| + |x2−4|<bądź równe −(x−2)2
i teraz pierwszy nawias z delty wyliczam i wychodzi:
|(x+3)(x+2)| + |(x−2)(x+2)| < bądz równe −(x−2)2
I teraz chciała się upewnić, że x spradzam dla przedziałów takich :
1) (−nieskończoność, −3)
2)<−3 , −2)
3) <−2, 2)
4) <2, +nieskończonść)
tak?
19 lis 19:38
ABC: po lewej stronie masz sumę dwóch wyrażeń nieujemnych, więc jest ona nieujemna
po prawej stronie masz wyrażenie niedodatnie
twoja nierówność mogłaby zachodzić tylko gdyby był taki x, dla którego obie strony się zerują
19 lis 19:48
zadanie: A to błędne jest rozpisanie przedziałów na te powyższe, bo one się wzięły właśnie z x, które
zerują nawiasy
19 lis 19:55
ABC: nie musisz nic dzielić na przedziały
prawa strona zeruje się tylko gdy x=2
lewa strona zeruje się gdy x2−5x+6=0 i jednocześnie x2−4=0
pierwsze z nich się zeruje gdy x=2 lub x=3
drugie gdy x=−2 lub x=2
oba jednocześnie zerują się tylko dla x=2
rozwiązaniem twojej nierówności jest zbiór jednoelementowy
19 lis 20:01
zadanie: aaaa tak łatwo można było, dziękuję bardzo!
19 lis 20:15
zadanie: A mam jeszcze pytanie upewniające.
mam rozwiązać nierówność:
|x2−6x+7| <lub równe x2−1
i teraz analogicznie
moduł zeruje się wyliczając z delty dla x= 3 +√2 lub x=3−√2
Prawa strona zeruje się dla x=1 lub x=−1
czyli odpowiedzią będzie x = pusty zbiór, bo pierwiastki lewej i prawej strony się nie
pokrywają ?
20 lis 20:24
ABC: tu niestety nie ma tak dobrze, w tamtym zadaniu tak było z uwagi na szczególną postać wyrażenia
−(x−2)2
tutaj już raczej trzeba rozważać przypadki
20 lis 20:46
ICSP: |x
2 − 6x + 7| < x
2 − 1
Dla |x| ≤ 1 nierówność jest sprzeczna. Dla pozostałych mamy
(−6x + 8)(2x
2 − 6x + 6) < 0
6x ≥ 8
20 lis 21:00
20 lis 21:00
Mila:

Metoda graficzna :
f(x)=|x2−6x+7|
g(x)=x2−1
f(x)≤g(x)
wykres niebieski leży poniżej wykresu zielonego dla x≥x
1
x
2−6x+7=x
2−1
−6x=−8
20 lis 21:14
zadanie: rozumiem, następnym razem wybiore metodę graficzną, bo z rozpisywaniem przedziałów można się
pogubić

dziękuję
20 lis 21:58
Mila:
20 lis 22:02