Kinematyka
Lalalala: Łódka przepłynęła z przystani A do B i z powrotem w czasie 100 min pokonując 24 km. Ile
wynosiła v łódki względem wody jeść v rzeki wynosiła 3 km/h ?
19 lis 19:21
PW: "względem wody jeść"? Idzie o to, że posilali się w trakcie żeglugi?
19 lis 19:24
Lalalala: Jeśli* Sorki nie wiedziałam jak poprawić
19 lis 19:28
PW: Nie można. Kliknięte "wyślij" i już nie da się poprawić

Dobrze, że nie napisałaś komentarza
o zbędnych złośliwych komentarzach. Mam dziś chochlika za skórą.
A zadanie rozwiąże
iteRacj@, żegluga śródlądowa to jej ulubiony temat.
19 lis 19:54
iteRacj@:
v
r − prędkość nurtu rzeki
v
r =3 km/h
v
ł − prędkość łódki względem wody
t
AB − czas podróży z A do B
t
BA − czas podróży z B do A
| | 2 | |
100 minut=1 |
| h czas podróży z A do B i z powrotem |
| | 3 | |
s − odległość pomiędzy przystaniami A i B
2s=24 km
s=12 km
| | vł+vr | |
s= |
| opis podróży z A do B |
| | tAB | |
| | vł−vr | |
s= |
| opis podróży z B do A |
| | tBA | |
i stąd jest układ równań
rozwiązanie: prędkość łódki względem wody v
ł =10 km/h
19 lis 20:21
PW: Wiedziałem
19 lis 20:25
iteRacj@:
Jeszcze liczę na dwa pociągi, które wyruszyły z tej samej miejscowości. Jak na razie nikt nie
wstawia, może przed próbną maturą takie będzie.
19 lis 20:26
PW: A było takie zadanie z muchą latającą między pociagami jadącymi ku sobie

Ale
pamiętasz, że nacięliśmy się przy psie biegającym wzdłuż oddziału WOT?
19 lis 20:32
iteRacj@:
To tylko ja się nacięłam przy tym psim bieganiu między pierwszym a ostatnim maszerującym. Nie
byłam w armii, nawet weekendowej, to mnie trochę tłumaczy.
19 lis 20:35
Lalalala: Haha dzięki

!
19 lis 20:39
Mila:

II sposób
v− prędkość łódki
średnia harmoniczna:
| 72 | | 2*(v+3)*(v−3) | |
| = |
| |
| 5 | | v+3+v−3 | |
14.4*v=v
2−9
v
2−14.4v−9=0
v>0
Δ=15.6
2
| | 14.4−15.6 | | 14.4+15.6 | |
v= |
| <0 lub v= |
| =15 |
| | 2 | | 2 | |
v=15km/h
19 lis 21:38
asss:
19 lis 22:25
i:
dlaczego nie napisałam, że s=v*t nie wiem, poprawiam
s=(v
ł+v
r)*t
AB
s=(v
ł−v
r)*t
BA
12 km=(v
ł+3 km/h)*t
AB
| | 5 | |
12 km=(vł−3 km/h*( |
| h−tAB) |
| | 3 | |
i teraz wynik 15 km/h i szansa na wymarzone 30%...
19 lis 23:07