Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Karols32: Polecenie: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równianie x3+3x +
2−m3−m=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x13+x23>−9.
Dobry wieczór, mógłby ktoś to dla mnie rozwiązać?
19 lis 19:13
ABC: dobrze przepisana treść? bo jeśli równanie 3 stopnia o współczynnikach rzeczywistych ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste, to trzeci też jest rzeczywisty, trochę dziwne zadanie
19 lis 19:19
Tadeusz:
sprawdź czy dobrze wpisałeś treść zadania
19 lis 19:20
Karols32: Macie racje, przepraszam pomyliłem się, poprawne równianie wygląda tak: x2+3x+2−m3−m=0
19 lis 19:33
6latek: Δ>0
2) x13+x23= (x1+x2)(x12−x1x2+x22)= (x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2]
19 lis 19:38