pytanie
H4570: log2(x)−log(x)=log2(x)/log(x)
Czy kwadrat się skraca i na dole wychodzi 1 czy jakoś inaczej
19 lis 18:27
6latek: tak jak piszesz
19 lis 18:29
H4570: 
Dziękuję
19 lis 18:30
Jerzy:
A skąd L = P
19 lis 18:31
6latek: Zrozumialem ze chodzi o prawa strone rownania
wtedy masz
log2x−logx−1=0
19 lis 18:34
H4570: Czyli to po prawej jest źle czy to co pan napisał to wynik już tego dzielenia
19 lis 18:36
6latek: Prawa strona
| log2x | | logx*logx | |
| = |
| = logx |
| logx | | logx | |
wiec 18 34 jest zle (zasugerowalem sie ta twoja jedynka
log
2x−2logx=0
19 lis 18:40
Jerzy:
Równanie wyjściowe jest sprzeczne.
19 lis 18:42
H4570: Czyli jak mam równanie log2(x−1)−2log(x−1)=0
to mogę to na dzielenie zamienić i skrócić kwadrat?
19 lis 18:53
6latek: Nie w tym wypadku
19 lis 18:55
PW: H4570, a co to za żargon? Tak mówicie o tym na lekcjach?
19 lis 18:57