Jeśli Przekątna sześcianu ma długość.
Marek: Jeśli przekątna sześcianu ma długość 6√2 to jego objętość wynosi?
A.) 48√6
B.) 540{6}
19 lis 18:22
Marek: B) 540√6
C)72√6
D.)216
Z góry dziękuje za odpowiedź i jakąkolwiek pomoc
19 lis 18:23
PW: (6√2)2=a2+(a√2)2 (twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta, w którym przekątna sześcianu o
boku "a" jest przeciwprostokątną).
72=3a2
a2=24
a3=a2a=24√24=24•2√6
19 lis 18:40
Mila:

I sposób
d=6
√2,
1) Z tw. Pitagorasa
W ΔABD: p=a
√2
2) W ΔBDD
1: d
2=a
2+p
2
(6
√2)
2=a
2+(a
√2)
2
72=a
2+2a
2
72=3a
2⇔a
2=24
a=2
√6
V=(2
√6)
3=2
√6*2
√6*2
√6=4*6*2
√6
V=48√6
II sposób
Z wzoru:
d=a
√3
6
√2=a
√3 /*
√3
6
√6=3a
a=2
√6
V=(2
√6)
3
V=2
3*(
√6)
3=8*6*
√6
V=48√6
==========
19 lis 18:50
PW: No to masz już wszystko, podziękowane z góry (I thank you from the mountain).
19 lis 18:53
iteRacj@: czyli dobrze byłoby umieć i matematykę i języki obce? to właściwy wniosek?
19 lis 19:19
PW: No coś w tym rodzaju. Przypomniały mi się dowcipy z serii "Jak nie należy tłumaczyć idiomów".
19 lis 19:22
Marek: Dziękuje Serdecznie
19 lis 19:31