równośc log
Roosterowicz: log
2(x)=6+log(x)
pomógłby ktoś

nie wiem jak się za to zabrać
19 lis 18:18
6latek: wiadomo x>0
log2x−logx−6=0
logx=t
t2−t−6=0
19 lis 18:20
PW: A zwyczajnie − podstawić log(x) = u i wyliczyć to u. Dobrze byłoby na początku podać dziedzinę
równania.
19 lis 18:21
Roosterowicz: t
1 = −2 nie należy do dziedziny
t
2 = 3 należy
czyli x = 1000 tak?
19 lis 18:22
Jerzy:
Nie myl dziedziny z podstawieniem. Przecież t może być dowolne.
19 lis 18:23
6latek: | | 1 | | 1 | |
logx=−2 to x= 10−2= |
| = |
| >0 nalezy do dziedziny |
| | 102 | | 100 | |
19 lis 18:31
H4570: Rozumiem czyli wynik x=3 lub −2
19 lis 18:33
Abdulsrabdul: Chyba jo XD
19 lis 18:34
6latek: 
t=3 lub t=−2
dla t=−2 policzylem ci wyzej x
dla t=3 x=1000 (napisales to 18 : 22
19 lis 18:36
h4570: Dzięki
19 lis 18:37