Pochodne
321123: Potrzebuje pomocy w obliczeniu następujących pochodnych
1.cosx+sin2x
2.arctgx − ln(1+x2)
3.e√5x + √2+x2+sinx
19 lis 18:07
Jerzy:
1) f'(x) = −sinx + 2sinxcosx = sin2x − sinx
19 lis 18:12
321123: | | 1 | |
w 2 arctgx to będzie |
| |
| | x2+1 | |
19 lis 18:37
321123: ale z ln i 3pkt nie wiem
19 lis 18:41
321123: @Jerzy
sin2x−sinx czy sin2x−sinx, patrze wyniki na 2 stronach i wyniki na stronach różnią się od
siebie
19 lis 18:44
Jerzy:
2sinxcosx = sin2x
19 lis 18:46
321123: Dzięki, a jakiś pomysł do 2 pozostałych ?
19 lis 18:51
6latek: | | 1 | | 1 | | 2x | |
(ln(1+x2)= |
| *(1+x2)'= |
| *2x= |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
19 lis 18:53
321123: a ostatnie ?
19 lis 18:59
321123: | | 1 | | 2x | |
czyli w 2 będzie |
| − |
| ? |
| | x2+1 | | 1+x2 | |
19 lis 19:03
6latek: (e
x)= e
x
(e
√5x})'= e
√5x
| | 1 | | 1 | |
(√2+x2+sinx= |
| *(2+x2+sinx)'= |
| *2x+cosx= uporzadkuj to |
| | √2+x2+sinx | | 2√2+x2+sinx | |
sobie
19 lis 19:03
6latek: W ostaniej linijce po pierwszym znaku rownosci dopisz 2 w mianowniku przed pierwiastkiem
19 lis 19:06
321123: | | 1−2x | |
a to co wyżej napisalem jest dobrze ? wyjdzie w sumie |
| |
| | x2+1 | |
19 lis 19:08
6latek:
19 lis 19:10
321123: 
dzieki
19 lis 19:11
Jerzy:
19:03. Błąd

(e
√5x)' to pochodna funkcji złożonej.
19 lis 19:32