matematykaszkolna.pl
Violet: x+1/x2-25 - x+1/x2-5x + x-1/x2+5x = 2x-4/x2-2x+1 - x+2/x + x+1/x-1 = 6x-1/4x2-1 + 3-2x/2x2-x - 1/2x+1 =
15 lis 19:33
coco: duzo pisania i nie bardzo wygodnie emotikonkaemotikonka podam Ci w skrócie OKemotikonka mianowniki 1)ułamka (x-5)(x + 5) 2) ułamka x(x-5) 3) x( x + 5) założ. x≠0 x≠ 5 x≠ -5 wspólny mianownik wszystkich to x( x - 5)(x + 5) OKemotikonka liczniki wiec bedą nad długim wspólnym mianownikiem wiesz o co biegaemotikonka?emotikonka x (x - 1) - (x +1)(x + 5) + (x -1)(x 5) ------------------------------------------------ = (teraz pomnóz w liczniku x(x-5)(x + 5) mianowników nieemotikonka! Przypadkiem nie skracajemotikonkaemotikonkaemotikonka (nie MOŻNA emotikonka! ok reszta już chyba prostaemotikonka?emotikonkaemotikonka podaj mi co Ciwyszło bo nie chce mi sie przeliczaćsorry ! OKemotikonka!
15 lis 19:49
Violet: wyszło mi x2 + x + 10 ----------------- x(x-5)(x + 5)
15 lis 21:04
coco: w ostatnimnawiasie powinno być + (x+1)(x-5) wiec może nie napisałas tak licznik wyjdzie x2 - 13x emotikonkaemotikonka sprawdź i popraw ! OKemotikonka
15 lis 22:49
Mycha: coco nie sprawdzalam reszty ale jezeli licznik jest tak jak wczesniej tylko zmiana jest w ostatnich nawiasach na takie jakie napisalas to wg mnie wychodzi x2-11x+10 emotikonka
15 lis 22:55
coco: więc sprawdzilam( mamjuż zawrót: głowy emotikonka otóż w pierwszym nawiasie w liczniku powinnam napisać x(x +1) ale i tak wolne wyrazy w/g mnie sie zeruja i będzie x2 -11x ( jeżeli możesz popatrz czy tak emotikonka pozdrawiam emotikonka
15 lis 23:08
Mycha: zauwaz ze z drugiego nawiasu wyrazem wolnym jest -5 i z trzeciego tez -5 czyli razem -10emotikonka bo mamy tam -(x+1)(x+5)+(x+1)(x-5) emotikonka dobrze mysleemotikonka emotikonka
15 lis 23:10
Mycha: to i tak tez sie pomylilam w znaku poprzednio emotikonka
15 lis 23:12
coco: Ojjjjj emotikonka! Faaaaaaktemotikonka wyraźne zmęczenie "matriału" emotikonka
15 lis 23:13
coco: Ogromna satysfakcje daje mi to forumemotikonka choć lata juz nie "te" i zarazem wzrok teżemotikonka dzieki i pozdrówkaemotikonkaemotikonka
15 lis 23:17
Mycha: coco spojrzalam na cale zadanie i stwierdzam ze licznik powinien byc: x(x+1)-(x+1)(x+5)+(x-1)(x-5)=x2-11x czyli rzeczywiscie tak jak pisalas tylko ze tam w liczniku jest zle napisane emotikonka tam w pierwszym nawiasie i w trzecim jest blademotikonka ale pozna godzina robi swoje emotikonka
15 lis 23:18
Mycha: szczerze mowiac gdybys sama nie napisala ile masz lat to w zyciu bym sie nie zorientowalaemotikonka widac duchem jestes bardzo mlodaemotikonkaemotikonkaemotikonka mnie rowniez to forum daje duzo satysfakcji emotikonka pozdrawiam
15 lis 23:21
xypp: muszę zmienić nicka , bo dzieciaki może sie oniesmielaja emotikonka niktórzy już mi pisza Pani coco emotikonka Wy i tak rozpoznacie po sposobie podawania rozwiazań choć nieraz z jakimś błędememotikonka dobrej nocki
15 lis 23:26