matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć z definicji pochodną funkcji f w punkcie x0:
dominik:
Obliczyć z definicji pochodną funkcji f w punkcie x0: f(x)=3/x
2
x0=5
19 lis 17:35
Basia:
f(x)−f(5)
(3/x
2
)−(3/5
2
)
f'(5) = lim
x→5
= lim
x→5
=
x−5
x−5
3*25 − 3*x
2
25x
2
lim
x→5
=
x−5
3(25−x
2
)
lim
x→5
=
25x
2
(x−5)
−3(x
2
−25)
lim
x→5
=
25x
2
(x−5)
−3(x−5)(x+5)
lim
x→5
=
25x
2
(x−5)
−3(x+5)
−3*10
3*2
6
lim
x→5
=
= −
= −
25x
2
25*25
5*25
125
20 lis 00:03