grupy
grupy:
Okreslic dwa rozne monomorfizmy f, g: (Z5, +5)→(Z10, +10).
Monomorfizm to homomorfizm roznowartosciowy.
Tw. Cayley'a:
Dla dowolnej grupy G istnieje monomorfizm h:G→SG (SG to grupa bijekcji G).
Czy to sie moze tu przydac?
Ale jak to zastosowac?
19 lis 15:57
jc: generator Z5 → generator podgrupy cyklicznej rzędu 5 w Z10
Mamy 4 takie monomorfizmy (wystarczy nam obraz generatora):
1 →2
1 →4
1 →6
1 →8
19 lis 16:29
grupy:
Niech H<Z10, |H|=5.
H={0,2,4,6,8}. Generatory w H to:2,4,6,8. Ich rzedy to 5.
Czyli to beda nawet izomorfizmy.
20 lis 09:12
grupy:
Np.
f(0)=0
f(1)=4
f(2)=6
f(3)=8
f(4)=2
wtedy f(3+5 4)=f(r5(7))=f(2)=6, ale f(3)+10 f(4)=8+10 2=r10(10)=0 dlaczego?
20 lis 09:50
grupy:
Juz wiem dlaczego.
Bo powinno byc:
f(0)=0
f(1)=4
f(2)=8
f(3)=2
f(4)=6
20 lis 10:08
Adamm:
To nie mogą być izomorfizmy, grupy nie mają nawet równej liczby elementów.
jeśli x ma rząd k
α(x)k = α(xk) = α(e) = e
m = ord(α(x)) ≤ k
teraz jeśli α jest monomorfizmem, to
α(x)m = e ⇒ α(xm) = α(e) ⇒ xm = e
zatem m ≥ k skąd α(x) ma rząd k
Otrzymujemy twierdzenie:
Monomorfizm przekształca elementy rzędu k na elementy rzędu k.
jedyne elementy Z10 rzędu 5 to 2, 4, 6, 8, tworzą one grupę cykliczną wraz z 0
mamy więc dokładnie 4 monomorfizmy φ, wyznaczone jednoznacznie przez równość
φ(1) = x gdzie x to może być jedna z liczb 2, 4, 6, 8
20 lis 19:49
grupy:
Ok. Dziekuje
21 lis 10:11