Kombinacja liniowa
Adrian: Przedstawić j jako kombinację liniową wektorów nad ciałem R
f(x)=1
g(x)=x
h(x)=cos(x)
szczerze nie mam pomysłu jak dobrać skalary żeby j(x)=a(f(x))+b(g(x))+c(h(x))
19 lis 13:23
jc:
j(x)=a f(x) + b g(x) + c h(x)
x=0, 1/2 = a + c
x=π, 1/2 = a + bπ − c
x=2x 1/2 = a + 2bπ + c
b=0, c=0, a=1/2
ale dla x=π/2 dostajemy sprzeczność: 0= 1/2.
Nie można tego zrobić.
19 lis 13:44
Adrian: Właśnie mi też wychodziła sprzeczność cały czas i zastanawiałem się czy dobrze robię. Dziękuje
bardzo
19 lis 13:47