Trygonometria
tako: Rozwiąż :
sin(x)+cos(x)=√tg(x)+ctg(x)
19 lis 12:17
19 lis 12:23
Blee:
wykorzystaj to
19 lis 12:23
tako: | | 1 | |
1+ 2sinx*cosx = |
| |
| | sinx*cosx | |
| | 1 | | sinxcosx | |
2sinxcosx= |
| − |
| |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
2=1−sinxcosx
sinxcosx=−1
i nie wiem co dalej chyba złą drogę wybrałem
19 lis 12:34
PW: | | 1 | | 2 | |
2sinxcosx=sin2x, |
| = |
| |
| | sinxcosx | | sin2x | |
i rozwiąż
przy załozeniu sin2x>0 (co wynika z istnienia pierwiastka tgx+ctgx − nie podałeś dziedziny
równania).
19 lis 12:44
tako: Dzięki wszyło π4+2kπ
19 lis 12:54
PW: Niech sin2x=u>0
u
2+u−2=0, u>0
(u−1)(u+2)=0, u>0
u=1 (drugie rozwiązanie jest ujemne)
sin2x=1
| | π | |
Jak z tego otrzymałeś x = |
| +2kπ? |
| | 4 | |
19 lis 16:28
Bobka_stary:
19 lis 18:49