Zbadać czy relacja jest funkcją
Andrew: zbadać czy relacja jest funkcją f⊆R2 xfy x4=y3 jeśli tak podać jej dziedzinę,
przeciwdziedzinę i sprawdzić czy jest bijekcją.
więc wzór ogólny wyszedł mi y=3√x4
czyli relacja jest funkcją, jednak nie jest bijekcją, bo nie będzie ani suriekcją, ani
iniekcją. Czy dobrze zrobiłem to zadanie?
19 lis 11:21
PW: Tylko opowiadasz o tym, więc trudno ocenić.
19 lis 11:32
Zeugl: nie wiem do końca jak pokazać, że jest funkcją, jest z definicji, bo każdy x ma tylko jeden y.
Wydaje mi się, że coś takiego:
x4=y3
x = 4√y3
równanie ma jedno rozwiązanie, zatem relacja jest funkcją
funkcja nie jest iniekcją, ponieważ f(x1)=3√x14, f(x2)=3√x24,
3√x14 = 3√x24 / ()3
x14 = x24
x1 = x2 v x1 = − x2
funkcja nie jest suriekcją, ponieważ −2∊R
y = 3√x4
−2 = 3√x4 / ()3
− 8 = x4
sprzeczność
19 lis 12:19
Zeugl: Wybaczcie inny komputer, więc się podał inny nick
19 lis 12:19
PW: Było pytanie:
− Podaj jej dziedzine i przeciwdziedzinę.
19 lis 12:29
Andrew: Dziedzina R, przeciwdziedzina <0,+∞)
19 lis 13:28
PW: No to mówienie o liczbie (−2) jako elemencie przeciwdziedziny jest niesensowne.
19 lis 16:21
Andrew: Czyli funkcja jest suriekcją?
19 lis 20:11