wielokaty na plaszczynie
wielokat: W okrąg wpisano prostokąt. Jaką maksymalną część koła może zajmować ten prostokąt?
19 lis 11:07
Blee:
przekątna prostokąta ma stałą długość i wynosi ona 2R
więc a2 + b2 = 4R2 −> a = √4R2 − b2
P = a*b = b*√4R2 − b2
pochodna ... i liczysz
19 lis 11:27
Tadeusz:
... i przekonasz się, że ten prostokąt to kwadrat
19 lis 11:51
PW: Można też:
Przekątne prostokąta połowią się i mają jednakowe długości. Niech te połówki mają długość x, a
kąty między nimi niech mają miary α i π−α (α≤π−α), przy czym dla prostokąta wpisanego w koło
liczba x jest stała, równa promieniowi koła.
Jego pole jest równe
Pole prostokąta jest równe
| | π | |
x2sinα + x2sin(π−α) =x2sinα+x2sinα = 2x2sinα, α∊(0, |
| >. |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Funkcja sinus na przedziale (0, |
| > osiaga maksimum dla α= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Odpowiedź: Prostokąt ma maksymalne pole, gdy α= |
| , to znaczy gdy jest kwadratem. |
| | 2 | |
Maksymalne pole jest równe
Stosunek pola kwadratu do pola koła jest równy
19 lis 12:10
Blee:
Tadeusz ... czemu zdradzasz zakończenie

Ładnie to tak
19 lis 12:12
PW: Oj, wszystko zepsułem…
19 lis 12:14
Mila:
| | 2R*2R | |
PABCD= |
| *sinα=2R2*sinα |
| | 2 | |
Największe pole dla α=90
o⇔
ABCD jest kwadratem .
19 lis 14:45
wielokat: Dziękuję wszystkim za pomoc!
19 lis 15:09