grupy
grupy:
Dana jest podgrupa H={id, (1,2)(3,4), (1,3)(2,4), (1,4)(2,3)} grupy S4.
Udowodnic, ze H jest dzielnikiem normalnym w S4
(wskazowka: dla σ ∈ S4 opisac σ(1, 2)(3, 4)σ−1
i nastepnie skorzystac z odpowiedniego kryterium na dzielnik normalny).
Kryterium na dzielnik normalny:
H<G
H dzielnik normalny G, gdy ∀g∊G ∀h∊H ghg−1∊H.
Ale |S4|=4!=24 elementy.
To mam sprawdzac wszystkie te permutacje σ z S4 skoro maja byc dla kazdego elementu?
19 lis 10:30
grupy: ?
19 lis 12:00
jc: przekształcenie h → g h g1 zachowuje strukturę rozkładu h na rozłączne cykle.
H składa się ze wszystkich permutacji będących iloczynem 2 rozłącznych 2 elementowych cykli
oraz identyczności. Obrazem H będzie H, a więc H jest dzielnikiem normalnym.
19 lis 12:11
grupy:
Nie za bardzo rozumiem.
19 lis 14:26
jc: Chodzi o to, że przekształcenie h →ghg
−1 zmienia tylko nazwy elementów.
czy jakoś podobnie.
Zatem (1,2)(3,4) przejdzie na (a,b)(c,d), a ponieważ w H są wszystkie permutacje
będące iloczynem 2 rozłącznych cykli o długości 2, więc (a,b)(c,d) też wśród nich będzie.
Oczywiście id przejdzie na id.
19 lis 14:54
grupy:
Co to znaczy opisac σ(1, 2)(3, 4)σ−1?
19 lis 14:55
jc: Lepiej by było użyć innego słowa. No, ale już wiesz, że
(oczywiście, a,b,c,d muszą tworzyć zbiór {1,2,3,4}).
19 lis 15:00
grupy:
Teraz chyba rozumiem.
Czyli ustalam postac permutacji z S4, co swiadczy o jej dowolnosci.
Natomiast postac (a,b)(c,d)∊H.
19 lis 15:31
grupy:
Jeszcze zapytam o te permutacje.
W H są wszystkie permutacje będące iloczynem 2 rozłącznych cykli o długości 2.
Ale skad mam wiedziec, ze sa to wszystkie?
Czy istnieje wzor na liczbe permutacji bedacych iloczynem 2 rozlacznych cykli o dlugosci 2 w
Sn?
21 lis 10:15
jc: Jak możesz podzielić zbiór {1,2,3,4} na dwa podzbiory po 2 elementy w każdym?
21 lis 13:17
grupy:
| | | |
Zbior {1,2,3,4} moge podzielic na dwuelementowe podzbiory na | =6 sposobow. |
| | |
21 lis 14:48
grupy:
Czyli (1,2), (3,4), (1,3), (2,4), (1,4), (2,3). Jest ich 6 i wszystkie one sa w H.
21 lis 14:52
grupy:
Czy dobrze? O to chodzilo?
21 lis 16:05
jc: Podzielić na pary, a nie wybrać jedną parę.
(1,2), (3,4)
(1,3), (2,4)
(1,4), (2,4)
21 lis 19:09
grupy: Czyli ile ich jest? Bo juz sie pogubilem. Ktory wzor temu odpowiada?
21 lis 19:36
grupy: ?
22 lis 08:57
jc: Masz 3 takie podziały, które dają 3 permutacje.
Złożenie dwóch takich permutacji jest znów taką permutacją
lub identycznością. Czego Ci jeszcze potrzeba?
22 lis 10:18
grupy: Ale skad te 3 podzialy? Jaki wzor to wyznacza?
22 lis 10:27
grupy:
Pytam, bo nie wiem skad biora sie te 3 podzialy. Mnie wyszlo 6 (ale chyba nie o to chodzilo).
Dlatego wedlug jakiego wzoru wychodzi 3?
22 lis 15:22