wielokąty na płaszczyźnie
wielokątnapłaszczyźnie: Przy jakiej długości wysokości trójkąt równoramienny wpisany w okrąg o promieniu R ma
największe pole?
19 lis 10:29
Jerzy:

x + h = R ⇔ h = R − x
x
2 + a
2 = R
2 ⇔ a =
√R2 − x2
P = (R − x)
√R2 − x2
19 lis 10:57
wielokątnapłaszczyźnie: Co nam to daje?
19 lis 14:58
Jerzy:
Daje nam funkcję i trzeba znaleźć jej maksimum.
19 lis 15:05
wielokątnapłaszczyźnie: Zakładając, że R jest stałą?
19 lis 15:09
Jerzy:
Tak,R to stała.
19 lis 15:12
wielokątnapłaszczyźnie: Ok, już rozumiem. Dziękuję.
19 lis 15:13
wielokątnapłaszczyźnie: Wyszła mi pochodna g'(x)=−4x3+6Rx2−2R3. Czy to możliwe?
19 lis 15:31
Jerzy:
Raczej nie. W pochodnej musi być pierwiastek.Skąd w pochodnej R3 ?
19 lis 15:47
Jerzy: Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu.
19 lis 15:53
wielokatnaplaszczyznie: "Wciagnelam" R−x pod pierwiastek. Wyrazenie osiagnie wartosc najwieksza, gdy wyrazenie pod
pierwiastkiem bedzie najwieksze. Wowczas analizuje tylko to, co pod pierwiastkiem i z tego
licze pochodna.
19 lis 15:55
Jerzy:
| | x(R − x) | |
P'(x) = −√...... − |
| |
| | √..... | |
19 lis 16:03
wielokątnapłaszczyźnie: Dlaczego nie mogę zrobić, że:
P(x)=√R2−x2*(R−x)=√(R2−x2)*(R−x)2=√−x4+2Rx3−2R3x+R4.
To osiąga wartość największą, gdy −x4+2Rx3−2R3x+R4 będzie największe.
Zatem liczę pochodną g(x)=−x4+2Rx3−2R3x+R4, czyli g'(x)=−4x3+6Rx2−2R3
?
19 lis 16:12
wielokątnapłaszczyźnie: ?
19 lis 16:24
an:

Zadanie dla jakiej
wysokośći ...
19 lis 16:47
Jerzy: Zawsze od R można odjąć optymalne x i otrzmać optymalne h.
19 lis 16:57
an: | | 3 | |
P=x√2Rx−x2 ⇒P'⇒xmax= |
| R |
| | 2 | |
a u Ciebie x =1 i co dalej
19 lis 17:41
Jerzy:
Popatrz uważniej na "moje" P (10:57).
19 lis 17:45