19 lis 02:53
6latek: y=a(x+1)2−5
do wykresu nalezy punkt (5,5)
5=a(5+1)2−5
5= 36a−5
10=36a to a= 3,6
y=3,6(x+1)2−5
================
19 lis 03:06
werka304: 6latek : dlaczego punkt (5, 5)

?
przecież przecina na osi x z −5 i później +3
a dla y przecina −5
19 lis 03:10
werka304: 6latek: miałeś wyznaczyć wzór funkcji kwadradowej w odp. f (x) = _____ i nie podałeś
19 lis 03:13
6latek: Jest obliczone zle a)
f(x)= y to jest to samo
Niewazne jak sobie oznaczysz
19 lis 03:15
6latek:

Poprawiam
y=a(x+1)
2−5
do wykresu nalezy (−5,1)
1=a(−5+1)
2−5
16a=6
====================== tak ma byc
19 lis 03:25
werka304: Jak coś to na rysunku jest mały błąd w zaznaczeniu paraboli
ona przecina z lewej strony na osi x −5 z prawej strony +3 a na dole jest równa dla y=−1 dla
x=−5
19 lis 03:28
6latek: pewnie jest gdzies blad ale juz jest pozno
19 lis 03:35
werka304: co mam wstawic w ten nawias w miejsce (x i y)

19 lis 03:37
werka304: jakie wartości i skąd
19 lis 03:37
19 lis 03:40
6latek: A jaka jest odpowiedz ?
19 lis 04:14
werka304: nie mam odpowiedzi do tego
odpowiedz ma byc f (x) = ...........................
19 lis 04:26