Wyznacz równanie prostej AB
Darek: Wyznacz równanie prostej AB oraz prostej k, prostopadłej do prostej AB, przechodzącej przez
punkt C, jeżeli A= (4, −3); B= (7, 6); C= (−1, 2).
19 lis 01:38
6latek: Rownanie prostej AB
licze wspolczynnik kierunkowy prostej
Rownanie prostej przechodzacej przez punkt (x
0,y
0)
y=a(x−x
0)+y
0
wybieram punkt B i wstawiam do rownania
y= 3(x−7)+6
y= 3x−21+6= 3x−15
wspolczynnik prostej prostopadlej do prostej AB −a
1
a*a
1=−1
a
1= −1/3
| | 1 | |
y= − |
| (x+1)+2 wwstawiam wspolrzedne punktu C |
| | 3 | |
19 lis 02:44
jc: To samo, tylko nieco inaczej zapisane.
Kierunek prostej AB: v=B−A=(3,9) || (1,3).
Prosta prostopadła do v przechodząca przez C=(−1,2): (x+1) + 3(y−2)=0
lub inaczej: x+3y=5.
19 lis 07:06