: m2+9 ≥ 0
18 lis 23:34
asss: m∊R
18 lis 23:36
: mozesz pokazac jak to rozwiazales?
18 lis 23:37
: bo mi wyszlo ze brak rozwiazan a w ksiazce m∊R
18 lis 23:37
asss:
Parabola "łapkami" do góry i przesunięta do góry o 9
nie dotyka osi więc ma zawsze wartości dodatnie
czyli m∊R
18 lis 23:44
asss:
18 lis 23:46
: jak to rozpisac...
18 lis 23:46
: m2 ≥ −9
18 lis 23:46
6latek: Patrz na logike
Jakakolwiek liczbe nie podsatwisz za m to ta nierownosc bedzie prawdziwa
wezmy m=0
02+9≥0 prawda
m= 12 to 122+9≥0
wezmy liczby ujemne
m=−100
(−100)2+9= 10000+9≥0 prawda
18 lis 23:48
6latek: masz tak
m2≥−9
Lewa strona nierownosci jest zawsze nieujemna (czyli rowna 0 i >0
Prawa strona nierownosci jest ujemna bo −9<0
Wniosek : Caly zbior liczb R spelnia te nierownosc
18 lis 23:54
PW:
Kiedy widzę "jak to rozpisać", to ręce mi opadają. Suma liczby 9 i nieujemnej m2 jest
dodatnia, co tu "rozpisywać"?
19 lis 00:06