macierze - studia
lutek: Obliczyć wyznacznik macierzy X wiedząc, że A*X*A−1 = 2*BT
gdzie A, B są macierzami kwadratowymi stopnia n takimi, że detA≠0 i detB=3
18 lis 22:17
ABC: twierdzenie Cauchy'ego o mnożeniu wyznaczników i własność że wyznacznik transponowanej równy
jest wyznacznikowi wyjściowej
18 lis 22:20
Adamm:
Jeszcze coś o "macierz razy liczba"
t. j.
det(a*A) = an*det(A) gdzie a to liczba, A to macierz n x n
18 lis 22:22
lutek: Więc po przeniesieniu A na drugą stronę będzie
X=A
−1*2B
T*A
detX=det(A
−1*2B
T*A)
detX=2
n*det(A
−1*3*A), dobrze? I jak dalej to ugryźć?
18 lis 22:46
ABC: do ostatniej linijki to bym się przyczepił
det X=det A−1det 2BT detA
det X=2n detB , gdyż det A detA−1 =1 oraz det B=det BT
18 lis 22:53
lutek: Dzięki, niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi
18 lis 22:56