Równania z dwiema niewiadomymi
LUKI332: Jak się do tego zabrać : rozwiąż równanie |2x−3+y|+|x−2y+5|≤0
18 lis 21:32
ABC: to chyba nierówność jest, ale może ona być spełniona tylko wtedy gdy oba skadniki są równe
zeru, bo oba składniki są nieujemne
18 lis 21:34
Leszek: Sprzecznosc bo ( ≤ 0 ) po prawej stronie jest suma wartosci bezwzglednych !
18 lis 21:34
Blee:
jedyna możliwość gdy 2x−3+y = 0 i jednocześnie x − 2y + 5 = 0
rozwiązujesz ten układ równań
18 lis 21:36
LUKI332: Leszek ale te dwa równania mogą wynosić 0 i będzie równe 0=0
18 lis 21:36
Adamm:
@Leszek
nie ma sprzeczności
18 lis 21:36
Leszek: Tak jak napisal @ABC :
2x + y = 3
x − 2y= −5
rozwiaz uklad rownan !
18 lis 21:37
LUKI332: Okej spróbuję że te dwa równania będą równe 0
18 lis 21:37
ABC: czyli musi być 2x−3+y=0 i jednocześnie x−2y+5=0
x=1/5 a y=13/5
18 lis 21:38
Leszek: Tak najpierw napisalem ze to sprzecznosc bo zasugerowalem sie znakiem ( < )
Sorry , teraz jest dobrze !
18 lis 21:38
LUKI332: Okej dobrze mi wyszło wszystko, dziękuję bardzo
18 lis 21:47