funkcje wymierne
jula: Czy ktoś może mi rozwiazać ten przykład, nie wiem dlaczego ale jedna rzecz mi nie wychodzi
Rozwiąż nierówność
2Ix−4I ≥ 1I2x+8I
18 lis 21:10
Mila:
Co Ci nie wychodzi?
18 lis 21:34
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
sprawdzimy ... doradzimy
18 lis 21:34
jula: x≠−4 x ≠4
(−∞,−4)
<−4,4)
<4,+∞) robię wg tych przedziałów, podstawiam, wcześniej na krzyż mnoże
18 lis 21:39
jula: może jest jakiś inny sposób łatwiejszy?
18 lis 21:39
Blee:
po co domykasz przedziały w x=−4 i x=4 skoro linijkę wcześniej je odrzuciłaś
18 lis 21:43
Blee:
na dobrą sprawę nie ma innego, szybszego sposobu
18 lis 21:44
jula: pomyłka z tymi przedziałami, ale i tak wynik wychodzi mi inny niż w odpowiedziach
18 lis 21:45
Mila:
Co masz w odpowiedzi, napiszę inny sposób.
18 lis 21:47
jula: w swojej czy w książce? W książce wychodzi (−∞, −6 2/3> u <−2 2/5,4 ) u (4,∞)
18 lis 21:52
Mila:
x≠4 i x≠−4
| 2 | | 1 | |
| ≥ |
| obie strony nierówności nieujemne⇔ |
| |x−4| | | |2x+8| | |
4*|x+4|≥|x−4| /
2
16(x
2+8x+16)≥x
2−8x+16
16x
2+128x+256≥x
2−8x+16
15x
2+136x+240≥0 i x∊D
Δ=64
2
| | 20 | | 12 | |
x1=− |
| lub x=− |
| i x≠4 i x≠−4 |
| | 3 | | 5 | |
Narysuj oś, tu niedokładnie jest
| | 20 | | 12 | |
x∊(−∞,− |
| >∪<− |
| ,4)∪(4,∞) |
| | 3 | | 5 | |
=========================
18 lis 22:02
jula: Mila, a dlaczego oś nie przebija 4?
18 lis 22:14
Mila:
4 nie należy do dziedziny nierówności, masz tam napisane.
18 lis 22:19