oblicz granice ciągu
asdf:
Wziałem iloraz a
n+1/a
n na moduł ma być mniejszy od 1
Dostałem coś takiego
Z tego wychodzi mi przedział:
n ∊ (0,
12 (1+
√3))
Jak mam to interpretować? że ciąg jest zbieżny w tym przedziale a potem się rozbieżnia (

)?
18 lis 20:52
ABC: | | 1 | | (n+1)2 | 3n | | n+1 | | 1 | |
an+1 |
| = |
|
| =( |
| )2 |
| |
| | an | | 3n+1 | n2 | | n | | 3 | |
pierwszy kawałek dąży do 1 przy n→
∞ , więc granica 1/3 całości , mniejsza od 1
18 lis 21:06
jc: | | n2 | | n2 | |
0 ≤ |
| ≤ |
| →0, oczywiście bierzemy n ≥ 3. |
| | 3n | | | |
18 lis 21:11
Adamm:
Z tego co napisał ABC, wniosek, granica = 0
18 lis 21:15
jc: Granica z tw. o trzech ciągach wynika, że granica = 0.
18 lis 21:16
jc: Adamm, tak, ale trzeba powołać się na jakieś twierdzenie, niekoniecznie podawane
na standardowym kursie analizy.
18 lis 21:18
ABC: to może łatwiej przez indukcję machnąć że dla dostacznie dużych n (hehe większych niż 4)
n
2<2
n jeśli już tymi drogami iść
18 lis 21:18
Adamm:
cóż
| an+1 | |
| <1 od pewnego miejsca |
| an | |
z tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym, jest zbieżny
| | an+1 | |
gdyby granicą była liczba dodatnia, to lim |
| = 1 |
| | an | |
zatem ponieważ a
n>0, granicą musi być 0
18 lis 21:21
jc: Dziękuję, masz rację, choć nie wiem, ilu studentów potrafiłoby tak uzasadnić wynik.
18 lis 21:27
asdf: Napewno nie ja

Skłaniałbym się w stronę indukcji.
Jak ją wykonać w tym przypadku?
Założenie;
dla każdego n > 4, n
2 > 3
n
Teza:
(n+1)
2 > 3
n * 3
Dowód:
3
n * 3 > n
2 * 3
co dalej
18 lis 21:54
ABC: chłopie załamujesz mnie, jak dobrze że wiele lat temu przestałem być nauczycielem

udowodnić musielibyśmy że dla n>4
n
2<2
n , żeby skorzystać z tw. o 3 ciągach(granicach) i mieć szacowanie z góry przez (2/3)
n o
którym to ciągu wiadomo że zbiega do zera
a to co ty napisałeś to herezja jest ...
18 lis 22:00
asdf: Chciałem wykazać, że mianownik rośnie szybciej niż licznik i wtedy całość by dążyła do zera
18 lis 22:03
ABC: "rośnie szybciej " to należy ostrożnie operować takimi pojęciami:
mianownik cały czas rośnie szybciej a granica wychodzi 1/2
nie chce mi się już dziś o tym dalej gadać bo późno się robi
18 lis 22:10