Cyfry na karteczkach
6latek: Majac do dyspozycji 8 cyfr niekoniecznie roznych (np wypisanych na 8 karteczkach ) mozna z nich
ulozyc 56 liczb 8−cyfrowych
Ile cyfr wsrod 8 danych jest jednakowych ?
Wzorujac sie na wczorajszym zadaniu to jesli mamay do dyspozycji 8 cyfr i one sa rozroznialne
to mozemy je ustawic na 8! sposobow
Jesli mamy 8 karteczek i na jednej karteczce jest wypisana jedna cyfra to wszystkich roznych 8
cyfrowych liczb bedzie
k
1!*k
2!*k
3!*k
4!*k
5!*k
6!*k
7!8k
8! mniej
czyli mam
| 8! | |
| = 56 |
| k1! *k2! * k3! *k4! *k5! *k6! *k7!* k8! | |
Jak to rozwiazac ?
Odp 6 jednakowych i 2 rozne lub 3 jednakowe i 5 roznych
18 lis 20:49
6latek:
18 lis 21:14
6latek:
18 lis 22:09
Maciess: Ja bym tu sie pokusił o metode prób i błędów
18 lis 22:15
Adamm:
720 = k1!...k8!
720 = 24*32*5
więc wiemy że ki≤6
dodatkowo jest jedna piątka, więc jedno z nich jest = 5 lub 6
to niech k8 = 5
6 = k1!...k7!
no i teraz już wiadomo że musi być 3!, więc k7 = 3
ale k1+...+k8 = 8, więc k1, ..., k6 = 0
stąd jeden sposób to 3 jednakowe, i 5 jednakowych
teraz niech k8 = 6
1 = k1!...k7!
no to ki muszą być 0 lub 1, ale musimy mieć k1+...+k7 = 2, więc musimy mieć 2 jedynki
i stąd drugi sposób to jeden różny, drugi różny, i 6 jednakowych
18 lis 22:17
Mila:
8!=7*8*n
1*2*3*4*5*6=n
to rozłożyć na iloczyn silni.
n=3!*5! to będzie np. 3 dwójki i 5 czwórek
22244444 policz
n=6! 6 jednakowych,dwie różne
22222235
18 lis 22:20
Adamm:
tutaj zakładamy że "liczba" to też taka z zerami na początku
co trzeba by było wykluczyć
18 lis 22:20
6latek: Adamm Czesc

Skad wyciagasz wniosek ze k
j≤6?
18 lis 22:31
Maciess: n=6! max z automatu
18 lis 22:35
6latek: ja tego nie rozumiem dlaczego jest n
18 lis 22:39
Mila:
Teraz modne jest wypisywanie liczb na karteczkach
18 lis 22:39
6latek: Milu 
56 liczb 8 cyfrowych .
18 lis 22:40
6latek: Dobrze juz wiem dlaczego k1!*k2!*......*k8!= 6!
Teraz n=6!
1*2*3*4*5*6=n
to rozlozyc na iloczyn silni (od tego momentu nie rozumiem
18 lis 22:54
iteRacj@: 6*5*...*1=n
i teraz zastanawiam się, jak przedstawić 6*5*...*1 jako iloczyn silni:
− tak jak napisał
Maciess pierwsza możliwość to zauważyć że 6*5*...*1=6!
− czy są inne możliwośći? największą liczbą pierwszą w tym iloczynie jest 5, ta piątka może
wystepować w 5! lub 6!
czyli trzeba sprawdzić, czy 6*5*...*1 da sie przedstawić jako iloczyn 5! i jakichś innych silni
6*5*...*1=5!*6=5!*3*2*1=5!*3!
− ze względu na tę piątkę 4! lub mniej nie wchodzi w grę i to kończy poszukiwania
19 lis 07:44
Mila:
1*2*3*4*5*6=n
(1*2*3)*120=n
3!*5!=n
19 lis 14:31