Wykaż, że...
witam: | | √2 | |
Wykaż, że jeżeli x > y i 2(x−1)(x+1) − 2y(2x−y) = −1 to x − y = |
| |
| | 2 | |
To zadanie z matury próbnej z operonu, 2016 listopad.
Chcę sie dowiedzieć czy dobrze zrobiłem, bo klucz podaje inne rozwiazanie.
Wyliczłem Δ dla przekształconego drugiego równania:
2x
2−4xy+2y
2−1=0
Δ=8
√Δ=2
√2
| | √2 | |
x1=y− |
| //nie nalezy do dziedziny, < y |
| | 2 | |
I podstawiam pod drugie rownanie
0 = 0
czyli tożsamość
pytanie czy za takie rozwiazanie dostalbym te maks 2 pkty?
18 lis 20:48
18 lis 23:58
PW: Podstawienie wyliczonego x1 do równania musi dać 0=0, bo x1 jest rozwiązaniem (jedynym).
Należało wykonać odejmowanie x1−y, jak napisał asss.
Dostałbyś może 1 pkt za postęp w rozwiązaniu, ale dowodu nie przeprowadziłeś.
19 lis 00:26
witam: Nie do końca rozumiem jak to zinterpretować, możecie bardziej nakierować?
19 lis 21:28
PW: A co tu interpretować?
Rozwiązałeś równanie
2x
2−4xy+2y
2−1=0
traktując je jako równanie zmiennej x z parametrem y.
Wyliczyłeś słusznie, że przy ustalonym y jedynym jego rozwiązaniem spełniającym warunek x>y
jest
Podstawienie tego x do rozwiązywanego równania daje tylko sprawdzenie, czy nie było błędu
rachunkowego. No nie było, bo dostałes zdanie prawdziwe 0=0. Wcale nie musiałeś tego robić.
Należało natomiast − zgodnie z poleceniem − wyliczyć różnicę
x − y
i pokazać, że jest dodatnia. Nie zrobiłeś tego, a więc nie udowodniłeś tezy postawionej w
zadaniu. Można powiedzieć, że utknąłeś w połowie. Dlatego napisałem, że dokonałeś pewnego
postępu w rozwiązaniu zadania, ale dowodu nie przeprowadziłeś.
20 lis 09:21
PW: | | √2 | |
Korekta: Należało wyliczyć różnicę x−y i pokazać, że jest równa |
| . |
| | 2 | |
20 lis 09:24