matematykaszkolna.pl
Wykaż, że... witam:
 2 
Wykaż, że jeżeli x > y i 2(x−1)(x+1) − 2y(2x−y) = −1 to x − y =

2 
To zadanie z matury próbnej z operonu, 2016 listopad. Chcę sie dowiedzieć czy dobrze zrobiłem, bo klucz podaje inne rozwiazanie. Wyliczłem Δ dla przekształconego drugiego równania: 2x2−4xy+2y2−1=0 Δ=8 Δ=22
 2 
x1=y−

//nie nalezy do dziedziny, < y
 2 
 2 
x1=y+

//ok
 2 
I podstawiam pod drugie rownanie
 2 2 
y +

− y =

2 2 
0 = 0 czyli tożsamość pytanie czy za takie rozwiazanie dostalbym te maks 2 pkty?
18 lis 20:48
asss:
 2 
x1=y+

//ok
 2 
 2 
to x−y=

>0
 2 
18 lis 23:58
PW: Podstawienie wyliczonego x1 do równania musi dać 0=0, bo x1 jest rozwiązaniem (jedynym). Należało wykonać odejmowanie x1−y, jak napisał asss. Dostałbyś może 1 pkt za postęp w rozwiązaniu, ale dowodu nie przeprowadziłeś.
19 lis 00:26
witam: Nie do końca rozumiem jak to zinterpretować, możecie bardziej nakierować?
19 lis 21:28
PW: A co tu interpretować? Rozwiązałeś równanie 2x2−4xy+2y2−1=0 traktując je jako równanie zmiennej x z parametrem y. Wyliczyłeś słusznie, że przy ustalonym y jedynym jego rozwiązaniem spełniającym warunek x>y jest
 2 
x=y+

.
 2 
Podstawienie tego x do rozwiązywanego równania daje tylko sprawdzenie, czy nie było błędu rachunkowego. No nie było, bo dostałes zdanie prawdziwe 0=0. Wcale nie musiałeś tego robić. Należało natomiast − zgodnie z poleceniem − wyliczyć różnicę x − y i pokazać, że jest dodatnia. Nie zrobiłeś tego, a więc nie udowodniłeś tezy postawionej w zadaniu. Można powiedzieć, że utknąłeś w połowie. Dlatego napisałem, że dokonałeś pewnego postępu w rozwiązaniu zadania, ale dowodu nie przeprowadziłeś.
20 lis 09:21
PW:
 2 
Korekta: Należało wyliczyć różnicę x−y i pokazać, że jest równa

.
 2 
20 lis 09:24