Funkcja kwadratowa
Zuza: Przestaw wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej f(x) = −√2x²−2x
Δ=4
x1=0
x2=2√2
i dalej wychodzą mi jakieś bzdury.
Proszę o pomoc.
18 lis 20:04
Jerzy:
Wystarczy wyłączyć x przed nawias.
18 lis 20:05
6latek: Δ≠4
18 lis 20:06
Zuza: Czyli f(x)=√2x(x−2√2
18 lis 20:07
ABC:
tutaj chyba daje radę bez delty

f(x)=−
√2x(x+
√2)
18 lis 20:07
Zuza: żle
f(x)=−
√2x(x+
2√2)
Czemu delta nie jest 4

−2
2−4*
√2*0=4−0=4
18 lis 20:11
Zuza: Czemu (x+
√2)
18 lis 20:12
6latek: −
√2x
2−2x= x(−
√2x−2)
lub −x(
√2x+2)
ten 1 ladniejszy

Δ=4 (pomylilem sie
18 lis 20:15
Moczydły Dubiny: normalnie przed nawias wyciągasz wg wzoru ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
18 lis 20:16
ABC: | | 2 | |
a tak nawiasem |
| = √2  |
| | √2 | |
18 lis 20:20
Zuza: Wynik z książki wygląda jeszcze paskudniej i wywołał zamęt, a wygląda tak
f(x)=−√2x(x+√2)
Ale teraz wiem jak to wyszło.
Dzięki za pomoc.
18 lis 20:23
Abdulsrabdul: Baby do garów a nie za matmę sie bioro
19 lis 18:34